Laat een kind zijn

Posted by Ulrich 09-03-2019 0 Comment(s)

Laat een kind zijn

 

Het spel is in wezen vrij, zoals Johan Huizinga het in de jaren dertig stelde. Kinderen vrij laten spelen, in een wereld waarin zelfs de jongste steeds meer wordt bepaald door een afsprakenboek, is helaas niet meer vanzelfsprekend. Als kleuterscholen over de hele wereld (ik kan hier voornamelijk spreken voor Nederland, maar ook Duitsland) bogen op voorschoolse educatie en educatieve programma's, dan ben ik blij dat mijn kinderen een kinderdagverblijf hebben gevonden waarin het kind centraal staat, gebaseerd o.a. op de principes van Reggio pedagogiek.

 

De aanbiedingen die de kinderopvang aan de kinderen doet, zoals knutselen, puzzelen, schilderen of iets anders, zijn hier echt gratis aanbiedingen en niet verplicht - omdat ik helaas bij een andere instelling de verdenking en de indruk had. Natuurlijk, op Moederdag en Valentijnsdag, worden de kinderen iets intensiever gevraagd, of ze ook een cadeau voor papa of moeder willen maken. Maar zelfs dit is slechts een normaal proces, kinderen niet alleen onafhankelijkheid, maar ook verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen leren en het natuurlijke welzijnsinstinct versterken.

 

Het is geen toeval dat een Pippi Langkous, die bijna niets anders doet dan de hele dag gratis spelen, aan de andere kant een van de meest empathische mensen in kinderliteratuur is. Toch zou een volwassen Pippi waarschijnlijk niet volledig compatibel zijn met de omringende wereld. Op naar Takatukuland zou hier de enige oplossing zijn. Aan de ene kant verbluffend dat - voor zover ik weet - nooit iemand de vraag heeft gesteld wat er is geworden van het kind Pippi op volwassen leeftijd. Met Peter Pan was er deze poging, hoewel hier de ontdekking van het kind in de volwassene op de voorgrond was en de volwassen Peter niet echt goed wegkomt.

 

Eigenlijk was ik met dit artikel begonnen om over de nieuwe poppen in onze webshop te schrijven. Over hoe goed de poppen zijn die we onlangs aan het assortiment hebben toegevoegd. Maar op de een of andere manier raakte ik verdwaald en belandde ik in het spel. Om de boog te maken:

 

Spelen met poppen is een van de oudste vormen van het spel. Het is van fundamenteel belang voor kinderen, maar de kleine metgezellen bieden comfort en hulp in moeilijke situaties. Nesthäkchen van Else Ury is de bekendste poppenmoeder. Hun poppen waren constante metgezellen en speelden met hen en lieten hen onmisbaar voor de overgang naar het zelfstandig ondernemerschap.

 

In de speelse omgang met poppen worden ervaringen verwerkt, en wordt een verantwoorde interactie geleerd, de interactie tussen kinderen bevorderd. Het vooroordeel dat jongens niet met poppen zouden moeten spelen, omdat ze te veel vrouwelijke kwaliteiten kunnen ontwikkelen, blijft onverminderd aanwezig. Net als meisjes hebben jongens voorwerpen nodig waarmee ze kunnen oefenen en empathie en sociale vaardigheden leren. Wat is beter voor ons: een volledig bewapende actiepop of geen empathiepop? Roleplaying-games zijn belangrijk voor jongens en meisjes, maar stoute jongens hebben bevestiging nodig van volwassenen in hun rollenspellen.

De nieuwe poppen van Rubens Barn in ons assortiment zijn niet alleen geschikt voor kinderen en alleen als speelgoed.

 

De empathische poppen hebben ook een kalmerend effect op ouderen die lijden aan dementie en bieden mensen met een verstandelijke beperking ook een kans om zich te openen. Er zijn bijvoorbeeld minder sedativa en medicijnen nodig als mensen met een gedragsstoornis of geestesziekte voor een empathiepop mogen zorgen.

 

De empathische poppen maken indruk met een individuele persoonlijkheid, die de vrijheid geeft om te worden belast met hun eigen gevoelens en gemoedstoestanden. De therapiepoppen van Rubens Barn lijken niet alleen uiterlijk erg op een baby vanwege hun zachte huid, het gezicht en vooral ogen die ogen zoeken. Het ontwikkelt een emotionele band die dicht bij een echte opvoedingsrol komt.

 

De poppen zijn zacht gevuld en verzwaard aan de onderkant, wat hen aanmoedigt om de poppen als echte baby's vast te houden en te dragen.

 

Empathiepoppen nemen de rol van geliefde in spel en therapie aan. We hebben uit verslagen gelezen dat is aangetoond dat angst en stress bij mensen met een tekort aan sensorische ontwikkeling kan worden verminderd door de poppen te behandelen. Nieuwe gevoelens worden ontdekt, hun ontwikkeling gesteund en het begrip van emoties gepromoot.

Leave a Comment